Bromus intermedius (Damiye otu)

derleyen:

Tanımı

10 ila 75 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yükselicidir. Yaprak kılıfı yumuşak beyaz tüylerle kaplıdır. Yaprak ayası 5 ila 10 cm uzunluğunda, 2 ila 4 mm genişliğinde ve seyrekçe tüylüdür. Salkım 5 ila 15 cm uzunluğunda, oval ya da düzensiz, gevşek, dik ya da hafifçe baş aşağı sarkık, çiçek sapı başakçıklarla aynı uzunlukta, ince, esnek ve sıklıkla karışık ya da sarmaldır. Başakçık 10 ila 20 mm uzunluğunda, mızraksı, eksencik çok kısa ve çiçekçikler bir arada toplanmıştır. Dışkavuz mızraksı, en alttaki 4 ila 5 mm, en üstteki 6 ila 7,5 mm uzunluğundadır. İçkavuz 7 ila 9 mm uzunluğunda, dikdörtgensi mızraksı ve küt köşelidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak kuzey Afrika, Avrupa ve batı Asya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Tarla, çalılık, deniz kıyısı, yol kenarı ve tahrip edilmiş arazilerde görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde damiyeotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca yulaf anlamına gelir. Yulaf türleri için antikçağda kullanılan isimdir, etimolojik kökenini bulamadık. Tür adı Latince ortada anlamına gelir. Epitet, genellikle türün iki farklı tür arasında geçiş özellikle göstermesi durumunda kullanılır.

Fotoğrafları