Özet
Bromus commutatus (Çayır bromu) genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve bahar sonundan yaz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Bromus commutatus (Çayır bromu) genellikle 30 ila 120 cm büyüyebilen tek ya da iki yıllık bir bitkidir. Gövde dik ya da yükselicidir. Yaprak ayası 10 ila 35 cm uzunluğunda ve 3 ila 6 mm genişliğinde ve tüylüdür. Bileşik salkım 7 ila 20 cm uzunluğundadır, genelde sarkık iken zaman zaman da yayıktır. Ancak salkım ilk zamanlar diktir. Yaprak kılıfı tüylüdür, üst bölüm ise çoğunlukla tüysüzdür. Başakçıklar 15 ila 30 mm uzunluğunda ve 4 ila 6 mm genişliğinde, yumurtamsı mızraksıdır. Dışkavuz mızraksı, alttakiler 4 ila 6 mm uzunluğunda ve üsttekiler 5 ila 8 mm uzunluğundadır. İçkavuz 8 ila 10 mm uzunluğundadır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Kuzey Afrika, Avrupa ve Batı Asya’da yayılış gösterir. [Harita, Alt türler, Sinonimler, Herbaryum] Tahrip edilmiş araziler ve nemli bölgelerde görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Karamürsel ve İzmit ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde çayır bromu adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca yulaf anlamına gelir. Yulaf türleri için antikçağda kullanılan isimdir, etimolojik kökenini bulamadık. Tür adı Latince değiştirilmiş anlamına gelir. Epitet, genellikle takson değişikliklerinde kullanılır.
Bir yanıt yazın