Bromus arvensis (Tarla yulafı)

derleyen:

Tanımı

1,1 metre büyüyebilir. 1 cm genişliğindeki almaşlı dizilişli yapraklar 30 cmyi görür. Çiçek başakçıkları ilk başta dikken, sonra eğilir. Çiçek kurulu 15 ila 25 cm uzunluğunda, bileşik salkım halindedir. Sürünücü rizom ya da sitolon yoktur ancak bolca kök filiz görülür. Başakçıklar 12 ila 25 mm uzunluğunda, 3 ila 4 mm genişliğinde, mızraksı ya da dikdörtgensidir. Dışkavuzlar mızraksıdır. İçkavuz 7 ila 9 mm uzunluğundadır. Geç ilkbahar ile erken yazda tohum başlarını üretir. Hayli baskındır ve diğer otları boğar. Yaprak kılıfları yoğun yumuşak tüylerle kaplıdır. -35 dereceye kadar dayanıklıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Asya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Ormanlık alanlar, tahrip edilmiş bölgeler ve tarlalarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde tarla yulafı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca yulaf anlamına gelir. Yulaf türleri için antikçağda kullanılan isimdir, etimolojik kökenini bulamadık. Tür adı Latince ekili alan anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Europa ad versuras agrorum” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları