Site icon Kocaeli Bitkileri

Bromus alopecuros (Ters kılcan)

Bromus alopecuros

Bromus alopecuros; 23/05/2021; Bayındırlık; 108 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

10 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yükselicidir. Yaprak kılıfı yayılıcı ya da kıvrık tüylüdür. Yaprak ayası 5 ila 20 cm uzunluğunda, 3 ila 5 mm genişliğinde ve yumuşak tüylüdür. Salkım 6 ila 15 cm uzunluğunda, 1 ila 3 cm genişliğinde, darca dikdörtgensi eliptik ila neredeyse şeritsi, dik, dal ve çiçek sapları sert ve başakçıklardan kısadır. Başakçık 2,5 ila 4,5 cm uzunluğunda, 4 ila 7 mm genişliğinde, darca dikdörtgensi ila mızraksı, genellikle sıkı küme halinde, sıklıkla neredeyse sapsız, salkım eksenine yaslanıcı ya da hafifçe ıraksaktır. Dışkavuz dar, alttaki 6 ila 9 ve üstteki 7 ila 11,5 mm uzunluğundadır. İçkavuz 11 ila 18 mm uzunluğunda, 3 ila 5 mm genişliğinde, darca mızraksıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir ancak günümüzde birçok bölgeye istilacı tür olarak giriş yapmıştır. [Harita, Sinonimler] Çayır, yol kenarı ve tarla sınırlarında görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde ters kılcan adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca yulaf anlamına gelir. Yulaf türleri için antikçağda kullanılan isimdir, etimolojik kökenini bulamadık. Tür adı Antik Yunanca tilki kuyruğu anlamına gelir. Türün çiçek kurulu yapısına işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version