Site icon Kocaeli Bitkileri

Briza maxima (Kuşyüreği)

Tanımı

60 cm büyüyebilir. Şeritsi yapraklıdır ve yoğun kümeler oluşturur. Güneşli bölgeleri ve iyi drene edilmiş toprakları sever. Çiçekleri soluk yeşil rengidir. Tohumlar Nisan ve Mayıs aylarında ekilebilir. Yaprak kılıfı ile yaprak çizgisinin buluştuğu yerde 2 ila 5 mm uzunluğunda zarsı bir yapı mevcuttur. Çiçek başlarında 3 ile 12 arası başakçık görülür. Gövde genelde dalsız ve tüysüzdür. Boğumlar arasında oyuklar bulunur. Tohumlar bahar aylarında doğrudan dışarı ekilebilir. Popüler bir süs bitkisidir. Büyükbaşların otlatılmasında faydalıdır. Vazo ömrünün uzun olması nedeniyle dekorasyon amaçlı kullanılır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, batı Asya ve kuzey Afrika’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Ormanlık alanlar, çalılık, kayalık yamaçlar, çayır, tarla, yol kenarı ve tahrip edilmiş arazilerde görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kuş yüreği adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca sallamak anlamına gelir. Başakçıkların baş aşağı sallanmasına işaret eder. Tür adı Latince büyük anlamına gelir. Türün, cins özelinde çiçek kurulu boyutuna işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Gramen tremulum maximum”dur.

Fotoğrafları

Exit mobile version