Brassica oleracea (Lahana)

Tanımı

1,5 metre büyüyebilir. Doğadaki örnekleri ilk yıl tabanda rozet oluşturur. Yapraklar diğer Brassica türlerine göre daha kalın ve daha etlidir. İkinci yıl çok sayıda sarı renkli çiçek açar. Tohumlar temmuz ve ağustos aylarında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir. Yetiştirilmesi kolay bir bitkidir. Tohumlar nisan ayında doğrudan dışarı ekilebilir. Fidelerin yerleri rahatlıkla değiştirilebilir.

Türkçe adları

Dilimizde lahana adı ile bilinmektedir.

Gıda

Yaprakları çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Yaprakları C vitamini bakımından zengindir.

Tıp

Yaprakları kardiyotik ve mide ağrısı gidericidir. Gut romatizması ve romatizma tedavisinde kullanılmıştır. Yaprakları enfekte yaraları temizlemek için kullanılabilir. Tohumları parazit düşürücü, idrar söktürücü, müshil etkili ve mide ağrısı gidericidir.

© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.
Etimoloji

Cins adının etimolojisi açık değildir. Latince tüketmek fiilinden gelmiş olması olasılığı yaygındır. Kelime, lahana için geleneksel olarak kullanılmaktadır. Tür adı Latince sebze anlamına gelir. Türün yaygın olarak tüketilmesine işaret eder.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir ancak mutfak değeri nedeniyle yaygın biçimde yetiştirilmektedir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Bahçeler, deniz ve yol kenarında görülür. İzmit ve Kandıra ilçelerinde gözlemlenmiştir. Nisan ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Fotoğrafları

“Brassica oleracea (Lahana)” için bir cevap

Görüşünüzü Yazın