Brassica elongata (Uzun şalgam)

derleyen:

Özet

Brassica elongata (Uzun şalgam) genelde ekili arazilerin civarında görülen ve istilacı potansiyeli yüksek olan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Brassica

Lahana

Tanımı

Brassica elongata (Uzun şalgam) genellikle 1 metre büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde tabandan dallıdır. Taban yaprakları teleksi loblu, sığ tırtıklı, ters yumurtamsı ila eliptik, 10 ila 35 mm uzunluğunda ve kenarları yarı düz ila dişlidir. Gövde yaprakları dikdörtgensi ya da mızraksı ve 10 cm uzunluğundadır. Çiçeklenme salkım halindedir. Taç yapraklar parlak sarı ila turuncumsu sarı renkli, tepeleri yuvarlak ve çoğunlukla ters yumurtamsıdır. Taç yapraklar 7 ila 10 mm, çanak yapraklar 3 ila 4 mm uzunluğundadır. İplikçikler 3,5 ila 4,5 mm, başçıklar 1 ila 1,5 mm uzunluğundadır. Meyveler 1 ila 4 cm uzunluğunda, valfli bölümlüdür ve her bir bölümde 5 ila 11 arası tohum bulunur. Tohumlar gri ile kahverengi tonlarında olur. Bunlar 1 ila 1,6 mm çapında ve ıslak olduklarında musilajlıdırlar. Çiçekler erseliktir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Asya, Kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir ancak günümüzde Afrika, Avustralya ve Amerika kıtalarına da yayılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Kayalık yamaçlar, stepler ve tarlalarda görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 500 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlemek mümkündür. Karamürsel ve Başiskele ilçelerinden kayıt bildirilmiştir ancak biz henüz göremedik.

Türkçe adı

Dilimizde uzun şalgam adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adının etimolojisi açık değildir. Latince tüketmek fiilinden gelmiş olması olasılığı yaygındır. Kelime, lahana için geleneksel olarak kullanılmaktadır. Tür adı Latince uzamış anlamına gelir. Jakob Friedrich Ehrhart’ın özgün tanımında epitet tercihi ile ilgili detay mevcut değildir ancak uzamış çiçek kuruluna işaret etmesi muhtemeldir.

Gıda

Yaprakları pişirilerek tüketilebilir. Tohumlarından yemeklik yağ elde edilir.