Site icon Kocaeli Bitkileri

Brachypodium pinnatum (Tüylü kılcan)

Brachypodium pinnatum

Brachypodium pinnatum: 05/06/2021; Hereke Yaylası; 320 m.; yayla. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

Rizomlu çok yıllık bir bitkidir. Gövdeler sıklıkla dik sıkı kümeler oluşturur. 30 ila 80 cm büyüyebilir ve genellikle tüysüzdür. Yaprak ayası sert, dik, 2 ila 7 mm genişliğinde, açık ya da sarımsı yeşil renkli, pürüzsüz ya da pürüzlüdür. Salkım başak benzeri, 4 ila 12 cm uzunluğunda, dik ve 4 ila 22 arası sayıda başakçıklıdır. Çiçek sapı 1 ila 2 mm uzunluğundadır. Başakçık silindirik, 15 ila 25 mm uzunluğunda, darca dikdörtgensi ila mızraksı ve çıplaktır. Dışkavuzların uzunlukları eşit değildir ve çıplaktır. Çiçekçik 7 ila 15 arası sayıdadır. İçkavuz mızraksı dikdörtgensi, sivri, 6 ila 10 mm uzunluğunda ve damarlıdır. Kılçık 1 ila 7 mm uzunluğunda ve diktir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak kuzey yarımkürede yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Çayırlar, yol kenarı ve yamaçlarda görülür. Körfez ve Gebze ilçelerinde gözlemlenmiştir. Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde tüylü kılcan adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kısa ayaklı anlamına gelir. Cinsin başakçıkların kısa saplarına işaret eder. Latince teleksi anlamına gelir. Türün çiçek kurulu yapısına işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version