Site icon Kocaeli Bitkileri

Bougainvillea spectabilis (Kelebek çalısı)

Bougainvillea spectabilis

Bougainvillea spectabilis: 17/10/2020; Yahyakaptan; 10 m.; yol kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan.

Tanımı

4 ila 12 metre uzayabilir. Yapraklar kalp biçimindedir. Gövde üzerinde dikenler görülür. Çiçekler küçük, beyaz ve belirgin değildir. Bırahteler büyük ve canlı renklidir. Bırahteler beyaz, kırmızı, leylak, mor ya da turuncu renkli olabilir. Meyve tek tohumludur, küçüktür ve belirgin değildir. Güneşli bölgeleri tercih eder. Çelikten üretilmesi mümkündür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak güney Amerika’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Doğal ortamında yaprak dökücü ağaçların oluşturduğu ormanları tercih eder ancak ilimizde bahçeler, duvarlar ve çitlerde görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Haziran ve ekim ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde rodos sarmaşığı ve kelebek çalısı adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 12 Kasım 1729 – 31 Ağustos 1811 tarihleri arasında yaşamış Fransız kaşif Louis Antoine de Bougainville’a adanmıştır. Gezilerinde arkadaşı doğa bilimci Philibert Commerson’a eşlik etmiştir ve Commerson gezi esnasında keşfettiği cinse arkadaşının adını vermiştir. Bitkiyi ilk keşfedenin dünyanın çevresini dolaşan ilk kadın olan Jeanne Baret olduğu düşünülür. Normalde kadınların kabul edilmediği yolculuğa erkek kılığına girerek çıkmıştır. Türkçe adı olan begonvil, cins adından türetilmiştir. Tür adı Latince dikkat çekici anlamına gelir. Türün genel görünümüne işaret eder.

Tıp

Hayvanlarda iltihap giderici, antibakteriyel, antiviral, antitümör, kanda kolestrol değerlerini düzenleyici, lipit düşürücü ve doğum kontrolü amaçlı kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version