Site icon Kocaeli Bitkileri

Bougainvillea glabra (Gelin duvağı)

Bougainvillea glabra

Bougainvillea glabra: 21/10/2020; İzmit Sahili; 5 m.; deniz kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan.

Tanımı

Her dem yeşildir. 3 ila 4 metre uzayabilir. Gövdeler tüysüz ya da seyrek olup, dikenlidir. Yapraklar oval ila oval mızraksı, 5 ila 13 cm uzunluğunda ve 3 ila 6 cm genişliğindedir. Bırahteler mor renklidir. Taç tüpü yeşilimsi, köşeli, 2 cm uzunluğunda ve seyrekçe tüylüdür. Çiçekler küçük ve beyaz renklidir. Donlara dayanıklı değildir ancak sağlam yapılı bireyler bir dereceye kadar donları tolere eder. Güneşli bölgeleri ve nemli toprakları tercih eder. Hızlı büyüyen bir türdür ve dikenli yapısı nedeniyle çit bitkisi olarak tercih edilir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak güney Amerika’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Doğal şartlarda orman ve çalılık alanlarda görülen bitki ilimizde bahçeler, duvarlar ve çitlerde görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Haziran ve ekim ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde gelin duvağı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 12 Kasım 1729 – 31 Ağustos 1811 tarihleri arasında yaşamış Fransız kaşif Louis Antoine de Bougainville’a adanmıştır. Gezilerinde arkadaşı doğa bilimci Philibert Commerson’a eşlik etmiştir ve Commerson gezi esnasında keşfettiği cinse arkadaşının adını vermiştir. Bitkiyi ilk keşfedenin dünyanın çevresini dolaşan ilk kadın olan Jeanne Baret olduğu düşünülür. Normalde kadınların kabul edilmediği yolculuğa erkek kılığına girerek çıkmıştır. Türkçe adı olan begonvil, cins adından türetilmiştir. Tür adı Latince çıplak anlamına gelir. Türün yapraklarının tüysüz olmasına işaret eder. Özgün tanımda bu “caule fruticoso glabra spinoso” ve “foliis lanceolatis acuminatis glabris” olarak geçer.

Tıp

Yaprak ve bırahteler mide-bağırsak ile solunum rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılır. Yapraklar parazit düşürücü ve iltihap giderici olarak kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version