Bitkiler › Karanfil takımı › Begonvilgiller › Begonvil › Gelin duvağı
Tıbbi bitki, Süs bitkisi, Neofit bitki.
Her dem yeşildir. 3 ila 4 metre uzayabilir. Gövdeler tüysüz ya da seyrek olup, dikenlidir. Yapraklar oval ila oval mızraksı, 5 ila 13 cm uzunluğunda ve 3 ila 6 cm genişliğindedir. Bırahteler mor renklidir. Taç tüpü yeşilimsi, köşeli, 2 cm uzunluğunda ve seyrekçe tüylüdür. Çiçekler küçük ve beyaz renklidir. Popüler bir süs bitkisidir. Donlara dayanıklı değildir ancak sağlam yapılı bireyler bir dereceye kadar donları tolere eder. Güneşli bölgeleri ve nemli toprakları tercih eder. Hızlı büyüyen bir türdür ve dikenli yapısı nedeniyle çit bitkisi olarak tercih edilir.
Bitki doğal olarak güney Amerika’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Doğal şartlarda orman ve çalılık alanlarda görülen bitki ilimizde bahçeler, duvarlar ve çitlerde görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Dilimizde Gelin duvağı adı ile bilinmektedir.
Haziran ve ekim ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins 12 Kasım 1729 – 31 Ağustos 1811 tarihleri arasında yaşamış Fransız kaşif Louis Antoine de Bougainville’a adanmıştır. Gezilerinde arkadaşı doğa bilimci Philibert Commerson’a eşlik etmiştir ve Commerson gezi esnasında keşfettiği cinse arkadaşının adını vermiştir. Türkçe adı olan begonvil, cins adından türetilmiştir. Tür adı Latince çıplak anlamına gelir. Türün yapraklarının tüysüz olmasına işaret eder. Özgün tanımda bu “caule fruticoso glabra spinoso” ve “foliis lanceolatis acuminatis glabris” olarak geçer.
Yaprak ve bırahteler mide-bağırsak ile solunum rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılır. Yapraklar parazit düşürücü ve iltihap giderici olarak kullanılır.













Doğan, Hüseyin (2022). Bougainvillea glabra (Gelin duvağı) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/bougainvillea-glabra/ Erişim tarihi: 30 January 2023