Site icon Kocaeli Bitkileri

Bougainvillea (Begonvil)

Bougainvillea glabra

Bougainvillea glabra: 21/10/2020; İzmit Sahili; 5 m.; deniz kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan.

Özet

Bougainvillea (Begonvil) özellikle ılıman kuşakta yaygın olarak yetiştirilen bir dizi tür ve melezlerini barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Nyctaginaceae

Begonvilgiller

Tanımı

Bougainvillea (Begonvil) 1 ila 12 metre büyüyebilen, dikenli ve tırmanıcı, her dem yeşil ya da yaprak dökücü bitkilerden oluşan bir cinstir. Dallar dikenlidir. Yapraklar almaşlı dizilişli, saplı, basit, yumurtamsı ya da eliptik mızraksı, uçları sipsivri, 4 ila 13 cm uzunluğunda ve 2 ila 6 cm genişliğindedir. Çiçek durumu koltuklarda, saplı ve 3 çiçekten oluşan talkımlar halindedir. Her çiçek kalıcı, sıklıkla parlak renkli ve yumurtamsı bırahte tarafından çevrilmiştir. Çiçekler oldukça küçüktür, bunun yerine çiçeği saran bırahteler asıl gösterişli parçadır ve bunlar pembe, mor, kırmızı, sarı ya da beyaz renkli olabilir.

Çiçek örtüsü bitişik, gül ya da sarı renkli, hunimsi ve 5 ya da 6 kısa lobludur. Ercik 5 ila 10 adet olup içkindir. İplikçikler tabanda kısaca birleşiktir. Yumurtalık mekiksi ve saplıdır. Boyuncuk yanal ve kısa şeritsidir. Tepecik saçaklıdır. Meyve silindirik ya da çomaksı ve 5 kabarık çizgilidir. Tohum kabuğu incedir. Cins güney Amerika’ya özgüdür ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın özellikle ılıman bölgelerinde görülmektedir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins 12 Kasım 1729 – 31 Ağustos 1811 tarihleri arasında yaşamış Fransız kaşif Louis Antoine de Bougainville’a adanmıştır. Gezilerinde arkadaşı doğa bilimci Philibert Commerson’a eşlik etmiştir ve Commerson gezi esnasında keşfettiği cinse arkadaşının adını vermiştir. Türkçe adı olan begonvil, cins adından türetilmiştir. Bitkiyi ilk keşfedenin dünyanın çevresini dolaşan ilk kadın olan Jeanne Baret olduğu düşünülür. Normalde kadınların kabul edilmediği yolculuğa erkek kılığına girerek çıkmıştır.

Kocaeli’ndeki türler

Bougainvillea glabra

Gelin duvağı

Bougainvillea spectabilis

Kelebek çalısı

Exit mobile version