Özet
Bothriochloa ischaemum (Sakal otu) genelde çayırlarda görülen ve yaz başından kış başına kadar çiçek açan çok yıllık bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Bothriochloa ischaemum (Sakal otu) genellikle 30 ila 90 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde dik ya da dirseksi yükselicidir ve ana gövde odunsudur. Gövde yeşil renkli, sıklıkla taban bölgesi leylak, boğumlar morumsu, boyunca tüysüzdür. Yaprak ayası şeritsi, 7,5 ila 18 cm uzunluğunda ve 1 ila 2 mm genişliğinde ve mat yeşil renklidir. Çiçek kurulu neredeyse parmaksı; salkım 2 ila 8 arası sayıda, başak benzeri, 4,5 ila 7,5 cm uzunluğundadır. Paleya mevcut değil ya da minik ve başçık üç adettir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Kuzey Afrika ve Avrasya’da yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Dere kıyısı, çalılık, tarla ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle haziran ve kasım ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Gebze, Kartepe ve İzmit ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde sakalotu adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca hendek otu anlamına gelir. Cinsin habitat tercihine işaret eder. Tür adı Antik Yunanca kanamayı durduran anlamına gelir. Bitkinin geleneksel olarak kanama durdurucu olarak kullanılmasına işaret eder.
Tarihi
Plinius: Trakyalılar tarafından keşfedilen bir bitkidir. Damarların ağır biçimde hasarlı olmasında bile kanama durdurucu olarak iş görür. Ayrıca burun deliklerine sokulduğunda burun kanamasını da durdurur. Yine kanama durdurucu olarak muska halinde boyuna asılır.
Bir yanıt yazın