Lamarckia (Altıntopotu)

Özet

Lamarckia (Altıntopotu) gerek süs bitkisi değeri gerekse istilacı potansiyeli nedeniyle dünyanın büyük bölümüne dağılmış olan monotipik bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Poales

Buğday takımı

Poaceae

Buğdaygiller

Tanımı

Lamarckia (Altıntopotu) çıplak ve tek yıllık bitkilerden oluşan bir cinstir. Saplar dirseksi yükselici ve genellikle 10 ila 40 cm uzunluğundadır. Yaprak kılıfı az pürüzlü ve en üstteki kılıf şişkindir. Yaprak ayası 3 ila 20 cm uzunluğunda, 2,5 ila 6 mm genişliğinde ve düzdür. Çiçek durumu bileşik salkım halinde olup salkım 3 ila 9 cm uzunluğunda, 2,5 ila 3,5 cm genişliğinde, dikdörtgensi piramitsi ve önce yeşilimsi iken zamanla soluk altın sarısı renklidir. Başakçıklar dalları ucunda 3 ya da 5 adetten oluşan gruplar halindedir. Verimli başakçıklar saplı ve her kümede bir adettir. Çiçek sapı ipliksidir. Başakçıklar yumurtamsı, yanal olarak sıkıştırılmış ve 3 ya da 5 mm uzunluğundadır. Dışkavuzlar çiçekçiklerin ucunu aşmaktadır. Alttaki dışkavuz mızraksıdır. Verimli içkavuzlar eliptik ve yüzeyleri pürüzlüdür. Başçık üç adettir. Kılçık verimli içkavuzdan hafifçe daha kısadır. Cins Akdeniz havzası ile Hindistan arasındaki bölgede yayılış göstermektedir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı 1 Ağustos 1744 ile 18 Aralık 1829 tarihleri arasında yaşamış Fransız doğa bilimci Jean-Baptiste Lamarck onuruna adlandırılmıştır. Özellikle evrim alanında yapmış olduğu çalışmaları ile bilinmektedir.

Kocaeli’ndeki türler

Lamarckia aurea

Lamarckia aurea

Altıntop otu