Site icon Kocaeli Bitkileri

Borago (Hodan)

Özet

Borago (Hodan) özellikle hodan olarak bilinen türü Antikçağdan bu yana yaygın olarak tıbbi ve gıda amaçları ile yetiştirilen bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Boraginales

Hodan takımı

Boraginaceae

Hodangiller

Tanımı

Borago (Hodan) tek ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Gövde dik ila yükselicidir. Yapraklar gövdede, almaşlı dizilişli, uzun saplı, yumurtamsı ila ters mızraksı ve kenarları düzdür. Çiçek durumu akrepsi talkımlar halinde, dallı ve çiçekler çiçeklenme zamanı baş aşağıdır. Taç mavi, pembe ya da beyaz renkli ve yıldız ila çan biçimindedir. Çanak derince beş lobludur ve lobları şeritsi mızraksıdır. Taç tabaksı ila çansı, yayılıcı beş taç yapraklı, boğaz tırnağı dik, çıplak ve mavi, pembe ya da beyaz renklidir. Ercikler tacın tabanına yakın yerleşmiştir. Meyve dik, 4 adet, sağlam yapılı, ters yumurtamsı fındıkçıktan oluşur.

Cins Batı Akdeniz havzasına özgüdür. Yenilebilir ve tıbbi değere sahip Borago pygmaea ve Borago officinalis dünyanın büyük bölümünde yetiştirilmektedir. Bitki patavatsızlığı simgeler. Cinse bazı türler Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da antikçağda tıbbi amaçla kullanıldılar ve oradan Avrupa’ya dağıldılar. Bitkilerin yaprakları muhtemelen otçulları uzak tutmak için sert kıllarla kaplıdır, diğer yandan bol miktarda nektar ürettikleri için arılar tarafından sevilirler. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Arapça tüylü palto anlamına gelir ve açık bir şekilde yapraklarının tüylü olmasına işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler

Exit mobile version