Site icon Kocaeli Bitkileri

Blechnum spicant (Sert eğrelti)

Blechnum spicant

Blechnum spicant

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Struthiopteris spicant olarak geçmektedir. 30 cm büyüyebilir. İki farklı yaprak tipi görülür. Steril yapraklar düz, yaprakçıklarının kenarları dalgalı ve 5 ila 8 mm genişliğindedir. Verimli yaprakların yaprakçıkları daha dardır. Alt bölümlerinde iki sıra halinde sori görülür. Sporlar haziran ile ağustos aylarında olgunlaşır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, batı Asya, kuzey Afrika ve kuzey Amerika’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Gölgeli bölgelerde görülür. Başiskele ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Sporlar haziran ve ağustos ayları arasında olgunlaşır. Deniz seviyesinden 800 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde tarak eğreltisi ve sert eğrelti adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adının etimolojisi belli değildir. Eğreltiler için kullanılan Antik Yunanca orijinli geleneksel bir isimlendirmedir. Tür adı Antik Yunanca başaklı anlamına gelir. Verimli fırontların dik konumuna işaret eder.

Gıda

Kökü ve genç sürgünleri pişirilerek tüketilebilir.

Tıp

Yaprakçıklar, kanser, akciğer bozuklukları ve mide problemlerinin tedavisinde çiğnenerek kullanılmıştır. Fırontlar harici olarak cilt yaraları için bir ilaç olarak kullanılır. İshal tedavisinde kök kaynatılarak kullanılmıştır.

Exit mobile version