Site icon Kocaeli Bitkileri

Biserrula pelecinus (Tarak yoncası)

Biserrula pelecinus

Biserrula pelecinus: 07/04/2019; Ballıkayalar; 70 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Astragalus pelecinus olarak geçmektedir. Yatık ya da yükselici bir bitkidir ve gövdeler yayılıcı tüylerle kaplıdır. Yapraklar 4 ila 10 cm uzunluğunda; yaprakçıklar 5 ila 10 mm uzunluğunda, dikdörtgensi ila kamamsı, her yüzeyi de kısaca seyrek tüylü, 10 ila 15 arası çiftten mürekkeptir. Kulakçık 2 ila 5 mm uzunluğunda, yumurtamsı, beyaz kirpikli ve sapa katılmıştır. Çiçekler kısaca saplı ve 5 ila 8 arası çiçek kümesi halindedir. Bırahte 1 ila 3 m. uzunluğunda ve mızraksıdır. Çanak 3 ila 4 mm uzunluğunda, çan biçimli ila tüpsü çan biçimli, beyaz ve siyah tüylü, dişler 1 ila 1,5 mm uzunluğunda ve şeritsidir. Taç soluk leylak renkli; bayrakçık 5 ila 7 mm uzunluğundadır. Meyve 20 ila 40 mm uzunluğunda ve 4 ila 6 mm genişliğindedir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Çayırlar, yamaçlar ve kayalık bölgelerde görülür. Gebze ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde tarakyoncası adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince çift testereli anlamına gelir. Cinsin meyve yapısına atıftır. Tür adı Latince pelikan anlamına gelir. Epitetin tercih edilme sebebini bulamadık. Beri taraftan pelikan kelimesi Antik Yunancada balta anlamına gelir. Bu durumda işaret edilen bitkinin meyveleridir. Bitki evvelden “Securidaca peregrina” olarak bilinirdi, securidaca Latince balta taşıyan anlamına gelir.

Fotoğrafları

Exit mobile version