Site icon Kocaeli Bitkileri

Betula pubescens var. litwinowii (Düzük)

Betula litwinowii

Betula litwinowii

Tanımı

15 ila 18 metre büyüyebilir. Yaşlı bireylerin gövdeleri beyazımsı ve hafif pembe izli, genç bireylerin gövde ve dalları sarımsı ya da kırmızımsı kahverengidir. Genç dallar ve saplar yünlüdür ve reçine kanalları vardır. Yapraklar 3 ila 5,5 cm uzunluğunda ve 2 ila 4 cm genişliğindedir. Genç yaprakların alt yüzeyleri, özellikle ayanın tabanına doğru damarlarda havlıdır. Olgun yapraklarda neredeyse tüysüzdür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Türkiye ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Ormanlık alanlarda ve kayalık yamaçlarda görülür. Başiskele ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açar. 1500 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde düzük ve kafkas tüylü huşu adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince katran anlamına gelir. İlk defa Plinius tarafından kullanılmıştır, kabuğundan katran damıtılmasına işaret eder. Tür adı Latince havlı anlamına gelir ve türde görülen ince ve kısa tüylere işaret eder. Alttür 29 Aralık 1854 – 5 Temmuz 1929 tarihleri arasında yaşamış Rus bitki bilimci Dmitry Ivanovich Litvinov’a adanmıştır.

Exit mobile version