Site icon Kocaeli Bitkileri

Betula pendula (Huş ağacı)

Betula pendula

Betula pendula: 01/10/2020; İzmit Sahili; 5 m.; deniz kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan.

Tanımı

15 ila 25 metre büyüyebilir. Gövde ince olup 40 cm çapa ulaşabilir. Kabuk başlangıçta kahverengi iken zamanla beyaza döner. Genç dallar sarkıktır. Tek evcikli bir tür olup, erkek ve dişi kedicikler aynı ağaçta bulunur. Yapraklar kısa, ince saplı, 3 ila 7 cm uzunluğunda, üçgensi ve dişli kenarlıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Asya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Ormanlık alanlarda ve kayalık yamaçlarda görülür. İzmit ilçesinde peyzaj alanında gözlemlenmiştir. Nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açar. 1100 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde huş ağacı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince katran anlamına gelir. İlk defa Plinius tarafından kullanılmıştır, kabuğundan katran damıtılmasına işaret eder. Tür adı Latince sarkık anlamına gelir. Genç dalların sarkık olmasına işaret eder. Özgün tanımda bu “ramis flaccidis pendulis” olarak belirtilmiştir.

Gıda

İç kabuk öğütülüp pişirildikten sonra çorba ya da ekmek yapımında kullanılır. Özsuyu tatlıdır ve çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Yapraklarından çay elde edilir.

Tıp

İltihap giderici, safra söktürücü ve terleticidir. Kabuk idrar söktürücü ve müshil etkilidir. İç kabuktan elde edilen bir yağ büzücüdür ve çeşitli cilt rahatsızlıklarının, özellikle egzama ve sedef hastalığının tedavisinde kullanılır. Tomurcuklar balzamiktir. Yapraklar kandaki kolesterol seviyesini düzenleyici ve idrar söktürücüdür. Yapraklar demlenerek gut ve romatizma tedavisinde kullanılır, ayrıca böbrek taşlarını düşürücü etkisi vardır.

Dikkat

Bilgi

Reçinesi böcek kovucu olarak kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version