Site icon Kocaeli Bitkileri

Berteroa physocarpa (Küçük delitere)

Küçük delitere

Berteroa physocarpa: 25/08/2018; Altıoluk Yaylası; 1354 m.; yayla. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Berteroa physocarpa (Küçük delitere) genelde yüksek rakımlardaki orman sınırlarında görülen nadir ve endemik bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Berteroa

Delitere

Tanımı

Berteroa physocarpa (Küçük delitere) genellikle 40 ila 75 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde silindirik, yükselici, tabandan dallı ve yapraksıdır. Taban yaprakları rozet halinde, ters mızraksı, 4 ila 12 cm uzunluğunda ve 1 ila 4 cm genişliğindedir. Gövde yaprakları ters mızraksı, mızraksı ya da eliptik, 4,5 ila 7 cm uzunluğunda ve 1 ila 1,5 cm genişliğindedir. Çanak yaprak 3,7 ila 4,7 mm uzunluğunda ve yumurtamsı dikdörtgensidir. Taç yapraklar beyaz renkli ve 6,3 ila 8,5 mm uzunluğundadır. Başçık sarı renklidir. Meyve dikdörtgensi elipsoit ya da küresel, belirgin biçimde şişkin, 9,3 ila 13,3 mm uzunluğunda ve 6,8 ila 8,6 mm genişliğindedir. Meyveler ağustos ve ekim aylarında olgunlaşır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Bursa ve Kocaeli’de yayılış gösterir. [Harita] Dere kenarı, orman açıklıkları ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 1300 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde küçük delitere adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 1789 – Nisan 1831 yılları arasında yaşamış İtalyan bitki bilimci Carlo Luigi Giuseppe Bertero’ya adanmıştır. Amerika kıtasının bitki çeşitliliği üzerine yaptığı çalışmaları ile bilinir. Tür adı Antik Yunanca körük meyveli anlamına gelir ve bu bağlamda türün, cins içinde ayırt edici meyve yapısına işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version