Berteroa (Delitere)

Özet

Berteroa (Delitere) genelde açık alanlarda görülen ve taç yaprakların ucunun derin girintili olması tipik olan türleri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Tanımı

Berteroa (Delitere) tek, iki ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Tüyler yıldızsı ya da iki eşit parçalıdır. Gövde dik ve genellikle ıraksak olarak dallıdır. Yapraklar tabanda ve gövdede, saplı ya da sapsız, yaprak kenarı dalgalı ya da düzdür. Taban yaprakları rozet halinde değil, saplı ve kenarları düz ya da kıvrıktır. Gövde yaprakları sapsızdır. Çiçek salkımı yalancı şemsiye halindedir ve meyve zamanı uzama eğilimindedir. Meyve sapları ince ve diktir. İç çanak yapraklar kesecikli değildir. Çanak yapraklar dik yükselici, dikdörtgensidir. Taç yapraklar genellikle beyaz ya da nadiren sarı renkli, ters yüreksi ve ucu derince iki parçalıdır. Meyve sapsız, dikdörtgensi ya da eliptik, pürüzsüz ve hafifçe şişkindir. Tohumlar meyve başına iki sıra halinde olmak üzere 4 ila 16 adet, düzleştirilmiş ve mercimek biçimlidir. Tohum kabuğu minikçe ağsı ve ıslak olduğunda musilajlı değildir. Cins Avrasya’ya özgüdür ancak günümüzde Amerika kıtasına da yayılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins 1789 – Nisan 1831 yılları arasında yaşamış İtalyan bitki bilimci Carlo Luigi Giuseppe Bertero’ya adanmıştır. Amerika kıtasının bitki çeşitliliği üzerine yaptığı çalışmaları ile bilinir.

Kocaeli’ndeki türler

Berteroa physocarpa

Berteroa physocarpa

Küçük delitere