Bergenia crassifolia (Zemheri ortancası)


Plantae

Bitkiler


Saxifragales

Taşkıran takımı


Saxifragaceae

Taşkırangiller


Bergenia

Filkulağı

Zemheri ortancası

Bergenia crassifolia

Bergenia crassifolia (Zemheri ortancası) hakkında genel bilgiler.

Yarım metre büyüyebilir. Yaprakları mevsim geçişlerinde kahverengi ila kırmızı renkler sergiler. Rizomlar sürünücü, etli ve kalın olup 3,5 cm çapında ve birkaç metre uzunluğundadır. Gövde kalın, yapraksız, çıplak, pembe renkli ve 15 ila 50 cm uzunluğundadır. Yapraklar tabanda rozet oluşturur, bunlar koyu yeşil renkli olup yaprak ayası neredeyse yuvarlaktır. Bunlar 3 ila 35 cm uzunluğunda ve 2,5 ila 30 cm genişliğindedir. Çiçekler iri ve küme halindedir. Taç yapraklar ters yumurtamsı ila genişçe yumurtamsı, 10 ila 12 mm uzunluğunda ve 6 ila 8 mm genişliğinde, damarlı ve mor, kırmızı ya da pembe renklidir. Ercik, çanağın iki katı uzunluktadır. Meyve elipsoit bir kapsüldür. Tohum çok sayıda, dkdörtgensi, pürüzsüz, siyah renkli ve 2 mm uzunluğundadır.

Cins 11 Ağustos 1704 – 7 Ekim 1759 tarihleri arasında yaşamış Alman bitkibilimci Karl August von Bergen‘e adanmıştır. Tür adı Latince kalın yapraklı anlamına gelir. Türün yaprak yapısına işaret eder.

Gözlem bilgileri

Coğrafi dağılım

Doğal olarak orta ve kuzeydoğu Asya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler]

Habitat

Bahçe ve yol kenarlarında görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir.

Türkçe adı

Dilimizde zemheri ortancası, sibirya çayı ve fil kulağı adları ile bilinmektedir.

Çiçek zamanı

Mart ve mayıs ayları arasında çiçek açar.

Rakım

200 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Kullanım bilgileri

Gıda

Çay ikamesi olarak tüketilir.

Tıp

Tanen bakımından zengindir. Rizomları tıbbi amaçlarla kullanılır. Tüberküloz, zatürre, akciğer kanaması, grip, baş ağrısı, eklem romatizması ile mide ve bağırsak rahatsızlıklarında başvurulur.

Görüşünüzü Yazın