Bitkiler › Düğünçiçeği takımı › Karamukgiller › Karamuk › Adi kadıntuzluğu
Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki, Süs bitkisi, Arkeofit bitki.
1,5 metre kadar büyüyebilir. Genç dallar dikenlidir. Yapraklar basit, mızraksı, derimsi ve 11 cm uzunluğundadır. Çiçekler sarı renkli ve 10 adede kadar küme halindedir. Meyveler yumurtamsı, mavi renkli ve 1 cm uzunluğundadır.
Bitki doğal olarak Çin’de yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde peyzajlara dikilmektedir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Peyzaj alanlarında görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Yeşil yapraklı karamuk ve Siyah meyveli kadıntuzluğu adları ile bilinmektedir.
Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Berberice ami berberisin kısaltılmış halidir ve Berberi hıltanı anlamını verir. Doğrudan meyveyi tanımlayan bir kelimedir ve bu örneğin İngilizceye barberry olarak geçmiştir. Ayrıca yine berberis kelimesi ile bağıntılı olarak Berberis vulgaris, Türkçe’de amberbaris adı ile bilinir. Türkçe yaygın ad olarak karamuk belirtilmiştir ve bu kelime Türkçe kara taneli anlamına gelir. Bununla birlikte cinsin geleneksel adları kadıntuzluğu ve zirişktir. Tür 24 Haziran 1840 – 6 Temmuz 1924 tarihleri arasında yaşamış İngiliz bahçıvan Harry James Veitch’a adanmıştır. Süs bitkileri ile ilgili kurduğu şirket dünya çapında ün kazanmıştır. Şirket dünyanın dört bir yanına süs bitkisi değeri potansiyeli olan bitkileri toplaması için çok sayıda görevli göndermiştir. Bitki de bu seferlerden birinde keşfedilmiştir.
Meyveler çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. C vitamini bakımından zengindirler. Meyvelerinden limonata yapılabilir. Genç yapraklar kurutularak ferahlatıcı çay yapılır.
Bitki özellikle safra sorunlarında kullanılır. Kabuğu antiseptik, büzücü, kolagog, hepatik, müshil, soğutucu, mide sorunu giderici ve toniktir. Çiçekler antiromatizmaldir.
Aşırı doz uyuşukluk, burun kanaması, kusma, ishal ve böbrek tahrişine neden olabilir. Hamilelikte kullanımı kontrendikedir.





Görüşünüzü Yazın