Site icon Kocaeli Bitkileri

Berberis thunbergii (Bodur kadıntuzluğu)

Berberis thunbergii

Berberis thunbergii: 22/04/2023; Zübeyde Hanım Ormanı; 470 m.; ormanlık. © Hüseyin Doğan

Tanımı

1 metre boya ve 2 metre genişliğe ulaşabilir. Dalları kahverengi ve dikenlidir. Yapraklar dökülücü, yeşil ila mavi yeşil, küçük, kaşıksı ila oval biçimli, 12 ila 24 mm uzunluğunda ve 3 ila 15 mm genişliğindedir. Çiçekler soluk sarı renkli, 5 ila 8 mm çapında ve 2 ila 5 arası sayıda küme halindedir. Meyve parlak kırmızı ila turuncu renkli, 1 cm uzunluğunda ve tek tohumludur.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak doğu Asya’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde peyzajlara dikilmektedir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Peyzaj alanlarında görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde bodur kadıntuzluğu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Berberice ami berberisin kısaltılmış halidir ve Berberi hıltanı anlamını verir. Doğrudan meyveyi tanımlayan bir kelimedir ve bu örneğin İngilizceye barberry olarak geçmiştir. Ayrıca yine berberis kelimesi ile bağıntılı olarak Berberis vulgaris, Türkçe’de amberbaris adı ile bilinir. Türkçe yaygın ad olarak karamuk belirtilmiştir ve bu kelime Türkçe kara taneli anlamına gelir. Bununla birlikte cinsin geleneksel adları kadıntuzluğu ve zirişktir. Tür 11 Kasım 1743 – 8 Ağustos 1828 tarihleri arasında yaşamış İsveçli doğa bilimci Carl Peter Thunberg‘a adanmıştır. Linnaeus’un havarilerindendir ve Güney Afrika ve Japonya florası ile ilgili milat kabul edilen çalışmaları mevcuttur. Uzakdoğu’da yayılış gösteren bu bitkinin adı kendisine verilerek çalışmalarına duyulan saygı ifade edilmiştir. Bitkiden ilk defa Thunberg bahsetmiştir ve bitkinin Berberis cretica olduğunu düşünmüştür.

Gıda

Meyveleri çiğ ya da pişirilerek, yaprakları ise pişirilerek tüketilebilir.

Tıp

Kök kabuğu parazit düşürücü, antiseptik ve ateş düşürücüdür. Antibakteriyel etkilidir.

Bilgi

Erozyon kontrolünde kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version