Site icon Kocaeli Bitkileri

Bellevalia (Kırsümbülü)

Özet

Bellevalia (Kırsümbülü) genellikle Akdeniz havzasında yayılış gösteren çok yıllık ve otsu geofitlerden oluşan bir cins olup çok sayıda türü Türkiye’ye özgüdür.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asparagales

Kuşkonmaz takımı

Asparagaceae

Kuşkonmazgiller

Tanımı

Bellevalia (Kırsümbülü) yumrulu ve sıkapoz bitkilerden oluşan bir cinstir. Yumru zarsı kahverengi gömleklidir. Yapraklar iki ila birkaç sayıda, paralel damarlı ve tamamı tabandadır. Salkım bir ila çok sayıda silindirik pürüzsüz sıkapa üzerinde çok sayıda çiçek taşır. Çiçekler mavi, menekşe ya da yeşilimsi beyaz renklidir ve bunlar tomurcuk ile çiçek açma döneminde renklerini değiştirme eğilimindedir. Bırakte küçük ve zarsıdır. Çiçek sapı düz uzatılmış iken meyve zamanı yayıktır. Çiçek örtüsü tüpsü, çansı ve hunimsidir. Ercik altı adet olup çiçek örtüsü loblarının tabanına yerleşmiştir. Başçık kısa ve mavi renklidir. Meyve üçgensi kanatlı bir kapsüldür. Tohumlar küresel ya da nadiren dikdörtgensi ve buğulu ya da parlaktır.

Hyacinthus, Hyacinthella ve Muscari gibi cinslerle yakındır. Temel farkları özetlemek gerekirse Bellevalia‘nın salkımı uzundur. Çiçekler altı loblu ve kısa ya da uzun çiçek örtüsü tüpüyle çansıdır. Ercikler çiçek örtüsü boğazının hemen içine yapışıktır. Kısır çiçekler, çiçek durumunun üst bölümünde ve hayli renklidir. Verimli çiçekler ise soluk ya da koyu kahverengidir. Tohumlar mumludur. Cins genelde Akdeniz havzasına özgüdür. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins 1558 – 17 Kasım 1632 yılları arasında yaşamış ve bilimsel botaniğin babası kabul edilen Fransız bitki bilimci Pierre Richer de Belleval’a adanmıştır. Aynı zamanda Montpellier’deki Fransa’nın en eski botanik bahçesi olan Jardin des plantes’i de kurmuştur.

Kocaeli’ndeki türler

Bellevalia trifoliata

Öküz sümbülü

Exit mobile version