Bellardia trixago (Kara ballıbaba)

derleyen:

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Bartsia trixago olarak geçmektedir. 10 ila 70 cm büyüyebilir. Alt bölümde salgısız havlı, üst bölümde ise salgılı tüylüdür. Gövde dik, genellikle basittir. Yapraklar yeşil renkli, tüylü ve salgılı, şeritsi ila şeritsi dikdörtgensi, 3 ila 9 cm uzunluğunda, düzenli olarak testere kenarlı ila tek teleksi ve sapsızdır. Bırahte yüreksi, sipsivri, üst tarafı düzdür. Sap yaklaşık 1 mm uzunluğundadır. Çanak 10 ila 12 mm uzunluğunda, tüpleri 5 ila 6 mm uzunluğunda, loblar 4 ila 7 mm uzunluğunda, yumurtamsı ve küttür. Taç pembe lekeli beyaz ya da sarı renkli, 17 ila 23 mm uzunluğunda, tüp 7 ila 17 mm uzunluğunda ve alt dudak üst dudaktan daha uzundur. Başçık seyrek tüylüdür. Kapsül 9 mm uzunluğunda ve 5 mm genişliğinde, seyrek tüylüdür. Tohumlar 0,7 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çayır, tahrip edilmiş araziler ve tarlalarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mart ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kara ballıbaba adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 30 Temmuz 1741 – 4 Mayıs 1826 tarihleri arasında yaşamış İtalyan bitki bilimci Carlo Antonio Lodovico Bellardi’ye adanmıştır. Tür adı Antik Yunanca üçlü anlamına gelir. Türün çiçeklerinin alt dudağının üç loblu olmasına işaret eder. Ayrıca Antik Yunanca tüylü anlamına gelmesi de muhtemeldir ve bu da bitkinin yoğun tüylü yapısını vurgular. İkili adlandırma öncesi adı “Trixago apula unicaulis”tir.

Fotoğrafları