Özet
Begonia cucullata (Şeker begonya) çok sayıda varyetesi bulunan ve hem iç hem de dış mekanlarda yetiştirilen meşhur bir süs bitkisidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Begonia cucullata (Şeker begonya) rizomlu, genellikle çıplak ya da zaman zaman seyrek tüylü ve çok yıllık bir bitkidir. Gövde 30 ila 70 cm uzunluğundadır. Sitipül mızraksı ila dikdörtgensi, 7 ila 19 mm uzunluğunda ve 3 ila 6 mm genişliğindedir. Yaprak sapı 5 ila 46 mm uzunluğunda ve çıplaktır. Yaprak ayası asimetrik, yumurtamsı ila böbreksi, 4,5 ila 7 cm uzunluğunda, 3 ila 8 cm genişliğinde, tabanı kamamsı, genellikle yüreksi, kenarları loblu değil, kütdişli, ucu küt ve yüzeyi çıplaktır. Çiçek durumu sapı meyve zamanı 2 ila 7 cm uzunluğundadır. Bırahte mızraksı ila yumurtamsıdır. Çiçekler beyaz ya da pembe renklidir. Erkek çiçekler 4 tepalli olup dıştaki iki adet çanakyaprak dairesel ila böbreksi, içteki iki adet taçyaprak darca ters yumurtamsıdır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Güney Amerika’da yayılış gösterir ancak günümüzde hayli popüler bir süs bitkisidir. [Harita, Alt türler, Herbaryum] Mezarlıklar ve bahçelerde görülen bitki umumiyetle temmuz ve ekim ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adı
Dilimizde şeker begonya adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins, 25 Aralık 1638 – 14 Mart 1710 yılları arasında yaşamış Fransız sömürge valisi ve doğa bilimci Michel Bégon‘a adanmıştır. Tür adı Latince kukuletalı anlamına gelir ve bu bağlamda türün yaprak yapısına dikkat çekmektedir. Özgün tanımda bu “foliis inaequaliter cordatis denticulatis glabris cucullatis” olarak belirtilmiştir.
Tıp
İdrar söktürücü özellikleri bilinmektedir.
Bir yanıt yazın