Anahtar kelimeler: Nadir bitki, Asgari endişe (LC).
Dolaşım
Bitkiler › Turp takımı › Turpgiller › Nicarotu › Götlezgötü
Dağılımı
Bitki doğal olarak batı Asya’da yayılış gösterir.
Genel bilgiler
25 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde tüysüz ve genellikle üst bölümde dallıdır. Alt yaprakların büyük, yumurtamsı dairesel bir terminal yaprakçığı vardır. Gövde yaprakları sarılıcı, kenarları dişlidir. Taç yapraklar sarı renkli ve 5 ila 7 mm uzunluğundadır. Meyve yayılıcı ve silindiriktir.
Gözlem
Dere kenarı, yol kenarı ve nemli bölgelerde görülür. Başiskele ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir.
Yaygın adları
Götlezgötü. “götlez” kelimesi kuyruğunu kaybeden ve arka kısmı açıkta kalan tavuklar için kullanılır ancak bitki ile ilgili bağlantısını keşfedemedik.
Çiçek zamanı
Nisan-Haziran ayları.
Yükseklik
1100-1600 metre arası.
Etimoloji
Cins adı 3. yüzyılda Kocaeli’nde yaşamış Azize Barbara’ya adanmıştır. Barbara, inancı yüzünden, Hristiyan olmayan babası tarafından kafası kesilerek öldürülmüştür. Barbara, yeni girdiği Hristiyanlıktan vazgeçmesi için babası tarafından işkenceye uğratılmış, ancak işkence izleri ertesi güne kadar süratle iyileşiyormuş. Hikayeye göre azizenin yaralarını iyileştiren bu bu bitkilerdir. Cinse ait bazı türler patlamaların neden olduğu yaraları iyileştirmek için kullanılmaktadır. Bu nedenle madenciler, askeri mühendisler ve topçular gibi patlayıcıyla çalışanların koruyucu azizesi olan Barbara’nın adı bu cinse uygun görülmüştür. Tür adı Latince “sinirotu” anlamına gelir. Türün, Plantago (sinirotu) cinsi ile benzerliğine işaret eder. Bu açık bir bağıntı değildir, özgün tanımda “Doronici plantaginei sere aemula” cümlesi de çok fazla şey söylemiyor. Atıf büyük olasıklıkla yapraklaradır.
Literatür
Regni Vegetabilis Systema Naturale 2: 208. 1821. DC.