Barbarea (Nicarotu)

Özet

Barbarea (Nicarotu) genelde ekili arazilerin yakınlarında görülen ve erken dönemde taban yaprakları tüketilen bitkileri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Tanımı

Barbarea (Nicarotu) iki ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Kazık köklü, rizomlu, kökgövdeli, dik, açılı ve görece sağlam gövdelidirler. Tüysüz ya da basit tüylüdürler. Taban yaprakları rozet halinde ya da değil, lirsi az teleksi ya da derin teleksi ya da nadiren bölünmemiştir. Gövde yaprakları saplı ya da sapsız, kulaksı ya da sarılıcı, kenarları düz, dişli, az ya da derin teleksidir. Çiçek durumu çok sayıda çiçekli ve sıklıkla bırahtesizdir. Çanak yapraklar dikdörtgensi ya da şeritsi, yayılıcı ve hafifçe keseciklidir. Taç yapraklar sarı renkli olup kuruduklarından beyaza dönerler. Ercik altı adettir. İplikçik şeritsidir. Meyve kendi kendine açılır ve genellikle şeritsidir. Cins kuzey yarımküreye özgüdür ancak günümüze güney yarımküreye de yayılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins 3. yüzyılda Kocaeli’nde yaşamış Azize Barbara’ya adanmıştır. Barbara, inancı yüzünden, Hristiyan olmayan babası tarafından kafası kesilerek öldürülmüştür. Barbara, yeni girdiği Hristiyanlıktan vazgeçmesi için babası tarafından işkenceye uğratılmış, ancak işkence izleri ertesi güne kadar süratle iyileşiyormuş. Hikayeye göre azizenin yaralarını iyileştiren bu bu bitkilerdir. Cinse ait bazı türler patlamaların neden olduğu yaraları iyileştirmek için kullanılmaktadır. Bu nedenle madenciler, askeri mühendisler ve topçular gibi patlayıcıyla çalışanların koruyucu azizesi olan Barbara’nın adı bu cinse uygun görülmüştür.

Kocaeli’ndeki türler

Barbarea plantaginea

Götlezgötü

Barbarea vulgaris

Barbarea vulgaris

Nicar otu