Site icon Kocaeli Bitkileri

Avena sterilis (Şifan)

Avena sterilis

Avena sterilis; 11/05/2021; Bayındırlık; 108 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

30 ila 130 cm büyüyebilir. Gövde dik, tabanda hafifçe dirsekli ve çıplaktır. Yaprak kılıfları tüylü ila çıplaktır. Dil 3 ila 8 mm uzunluğunda ve küt uçludur. Yaprak ayası 5,5 ila 30 cm uzunluğunda ve 3 ila 10 mm genişliğinde, şeritsi, sipsivri uçlu, çıplak ve kenarları hafifçe kirpiklidir. Çiçek kurulu 6 ila 30 cm uzunluğunda ve 4 ila 12 cm genişliğinde, piramit biçimli ve dallar yayıktır. Başakçıklar 20 ila 45 mm uzunluğunda ve 2 ila 3 arası sayıda çiçeklidir. Dışkavuzlar neredeyse eşit uzunlukta, mızraksı, sipsivri uçlu ve 7 ila 11 arası sayıda damarlıdır. İçkavuz iki uçlu, mızraksı ve 20 ila 35 mm uzunluğundadır. Tohumlar ağustos ve ekim aylarında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Yol kenarı ve tarlalarda görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Mart ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kısır yulaf ve şifan adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince yulaf anlamına gelir. Cinsin antikçağdaki adıdır. Dilimizdeki yulaf kelimesi Arapça kaynaklıdır. Tür adı Latince kısır anlamına gelir. Başakçıkların verimsiz olmasına işaret eder.

Gıda

Tohumlar pişirilerek tüketilebilir. Tohumları un haline getirilerek ekmek yapımında kullanılır. Tohumları kavrularak kahve olarak içilir.

Fotoğrafları

Exit mobile version