Anahtar kelimeler: Yenilebilir bitki, Akdeniz elementi.
Dolaşım
Bitkiler › Buğday takımı › Buğdaygiller › Yulaf › Kısı yulaf › Yıldız yulafı
Dağılımı
Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir.
Genel bilgiler
30 ila 130 cm büyüyebilir. Gövde dik, tabanda hafifçe dirsekli ve çıplaktır. Yaprak kılıfları tüylü ila çıplaktır. Dil 3 ila 8 mm uzunluğunda ve küt uçludur. Yaprak ayası 5,5 ila 30 cm uzunluğunda ve 3 ila 10 mm genişliğinde, şeritsi, sipsivri uçlu, çıplak ve kenarları hafifçe kirpiklidir. Çiçek kurulu 6 ila 30 cm uzunluğunda ve 4 ila 12 cm genişliğinde, piramit biçimli ve dallar yayıktır. Başakçıklar 20 ila 45 mm uzunluğunda ve 2 ila 3 arası sayıda çiçeklidir. Dışkavuzlar neredeyse eşit uzunlukta, mızraksı, sipsivri uçlu ve 7 ila 11 arası sayıda damarlıdır. İçkavuz iki uçlu, mızraksı ve 20 ila 35 mm uzunluğundadır. Tohumlar ağustos ve ekim aylarında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir.
Gözlem
Yol kenarı, çayır ve tarlalarda görülür. Başiskele ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir.
Yaygın adları
Yıldız yulafı.
Çiçek zamanı
Mart-Ağustos ayları.
Yükseklik
0-1600 metre arası.
Etimoloji
Cins adı Latince “yulaf” anlamına gelir. Cinsin antikçağdaki adıdır. Dilimizdeki “yulaf” kelimesi Arapça kaynaklıdır. Tür adı Latince “kısır” anlamına gelir. Başakçıkların verimsiz olmasına işaret eder. Alttür adı ise Yunanca “dikenli çiçek” anlamına gelir.
Mutfak
Tohumlar pişirilerek tüketilebilir. Tohumları un haline getirilerek ekmek yapımında kullanılır. Tohumları kavrularak kahve olarak içilir.
Literatür
Willdenowia 20(1–2): 108. 1991. (C.Presl) H.Scholz