Avena fatua (Yabani yulaf)

derleyen:

Tanımı

Dik gövdeler 120 cm kadar büyüyebilir. Uzun koyu yeşil yapraklar 1 cm genişliğindedir ve küçük tüyler görülür. Fideler de tüylüdür. Çiçek kurulu bileşik salkım halindedir. Çiçekler erseliktir. Yaprak kılıfları özellikle genç bitkilerde pürüzsüz ya da hafif tüylüdür. Dünya genelinde en zararlı yabani otlardan biri olarak kabul edilmektedir. Olgun bireylerin gövdeleri pürüzsüz ya da neredeyse tüysüzdür. Yapraklar 20 cm uzunluğa erişebilir. Bir bitkiden 1000 tohum elde edilebilir. Optimum çimlenme sıcaklığı 15 ve 20 derece arasıdır. Bitki tarımı olumsuz etkilerken istilacı olması nedeniyle yerli biyoçeşitliliğe de zarar verir. Tohumlar bahar aylarında doğrudan dışarı ekilebilir. Tohumlar iki haftada çimlenir. -29 dereceye kadar dayanıklıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Yol kenarı ve tarlalarda görülür. Kartepe ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1500 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde yabani yulaf adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince yulaf anlamına gelir. Cinsin antikçağdaki adıdır. Dilimizdeki yulaf kelimesi Arapça kaynaklıdır. Tür adı Latince tatsız anlamına gelir. Olasılıkla yulaf ikamesi olarak kullanım potansiyeli olmamasına işaret edilir.

Gıda

Tohumlar pişirilerek tüketilebilir. Tohumları un haline getirilerek ekmek yapımında kullanılır. Tohumları kavrularak kahve olarak içilir.

Tıp

Tohumları idrar söktürücü, yumuşatıcı ve soğutucudur. Müshil ve sinir uyarıcı olarak kullanılır. Epilepsi ve sinirsel yorgunluklarda etkilidir.