Avena byzantina (Kırmızı yulaf)

derleyen:

Tanımı

60 ila 150 cm büyüyebilir. Gövde çıplak, dik ya da tabandan dirsekli yükselicidir. Dil 3 ila 7 mm uzunluğundadır. Yaprak ayası 30 cm uzunluğunda ve 2 ila 6 mm genişliğinde, düz, çıplak ve kenarları pürüzülüdür. Çiçek kurulu 15 ila 25 cm uzunluğundadır ve dalları yayıktır. Başakçıklar 27 ila 30 mm uzunluğunda ve 3 ila 4 arası sayıda çiçeklidir. Dışkavuzların uzunluğu neredeyse eşit ve yedi damarlıdır. İçkavuz 15 ila 20 mm uzunluğunda darca mızraksı ve çıplaktır. Tohumlar ağustos ve ekim aylarında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Bahçe ve tarlalarda görülür. Karamürsel ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kırmızı yulaf adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince yulaf anlamına gelir. Cinsin antikçağdaki adıdır. Dilimizdeki yulaf kelimesi Arapça kaynaklıdır. Tür adı Latince Bizans anlamına gelir. Türün tip yerine işaret eder.

Gıda

Tohumlar pişirilerek tüketilebilir. Tohumları un haline getirilerek ekmek yapımında kullanılır. Tohumları kavrularak kahve olarak içilir.

Fotoğrafları