Site icon Kocaeli Bitkileri

Avena barbata (Narin yulaf)

Avena barbata

Avena barbata; 09/05/2021; Bayındırlık; 108 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

20 ila 80 cm büyüyebilir. Gövde tek ya da demet halinde, dirsekli ya da diktir. Yaprak kılıfı yoğun biçimde ülgerlidir. Dil 1 ila 6 mm uzunluğunda ve küt uçludur. Yaprak ayası 6 ila 25 cm uzunluğunda ve 2 ila 20 mm genişliğinde, şeritsi ve sivri uçludur. Çiçek kurulu 8 ila 36 cm uzunluğunda ve 2 ila 15 cm genişliğinde ve dalları 18 cm uzunluğundadır. Başakçıklar 20 ila 26 mm uzunluğunda ve 2 ila 3 arası sayıda çiçeklidir. Dışkavuzların uzunlukları eşit değildir, mızraksı ve sipsivri uçludur. İçkavuzlar 20 ila 22 mm uzunluğunda, darca mızraksı ve 9 damarlıdır. Tohumlar ağustos ve ekim aylarında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Tahrip edilmiş araziler, kayalık ve nemli bölgelerde görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde narin yulaf ve faraz otu adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince yulaf anlamına gelir. Cinsin antikçağdaki adıdır. Dilimizdeki yulaf kelimesi Arapça kaynaklıdır. Tür adı Latince sakallı anlamına gelir. Türün başakçık yapısına işaret eder.

Gıda

Tohumlar pişirilerek tüketilebilir. Tohumları un haline getirilerek ekmek yapımında kullanılır. Tohumları kavrularak kahve olarak içilir.

Fotoğrafları

Exit mobile version