Atropa bella-donna (Güzelavrat otu)

derleyen:

cins:

Bitkiler › Patlıcan takımı › Patlıcangiller › Güzelavratotu › Güzelavrat otu

Tıbbi bitkiZehirli bitki, Avrupa-Sibirya elementi.

Bazı kaynaklarda Atropa belladonna adı ile geçmektedir. 50 cm ila 2 metre büyüyebilir. Yumurtamsı yapraklar kısaca saplı, yumurtamsı eliptik, tepede sipsivri ve 18 cm uzunluğundadır. Çiçekler çan biçiminde, soluk mor renkli ve yeşil bezelidir. Hafif bir kokusu vardır. Meyveler yeşildir ve olgunlaştıklarında siyaha dönerler. 1,5 cm çapında olan bu meyveler tatlıdır ve bazı hayvanlar tarafından tüketilir.

Doğal olarak batı Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]

Kayın (Fagus) ormanlarında görülür. Kartepe, Gölcük ve Başiskele ilçelerinde gözlemlenmiştir.

Dilimizde Güzelavrat otu, Dulavrat otu, Ayı çileği, Ayı liforu, Ayı ligarbası, Deli otu, İpkeseği, Kurt böğürtleni, Yidin, Yiğdin otu ve Yabani tütün adları ile bilinmektedir.

Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar.

100 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Ağrı kesici, kas gevşetici, iltihap gidericidir. Parkinson, güneş çarpması ve peptik ülser tedavisinde kullanılır. Menstrüel sorunlarda başvurulur. Göz ameliyatlarında göz bebeğini büyütmek için kullanılır. Mantar kaynaklı zehirlenmelerde kullanılır. Ağrı kesici, panzehir, spazm çözücü, idrar söktürücü, halusinojenik, uyuşturucu ve yatıştırıcıdır.

Yaprakları, meyveleri ve özellikle kökü zehirlidir. Gebelik komplikasyonları, kardiyovasküler hastalıklar, gastrointestinal bozukluklar ve psikiyatrik bozukluklara neden olabilir.


Yorumlar

  1. İsmail sakarya avatarı
    İsmail sakarya

    Atropa belladonna fidanı yada tohumu nasıl alabilirim

Görüşünüzü Yazın