Site icon Kocaeli Bitkileri

Atocion compactum (Kanlı basıra)

Kanlı basıra

Atocion compactum: 02/06/2017; Zübeyde Hanım Ormanı; 470 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Atocion compactum (Kanlı basıra) genelde orman sınırlarında görülen ve bahar sonundan yaz sonuna kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Caryophyllaceae

Karanfilgiller

Atocion

Kanlıbasıra

Tanımı

Atocion compactum (Kanlı basıra) halihazırda bazı kaynaklarda Silene compacta adı ile geçmektedir. İki yıllık ya da kısa ömürlü çok yıllık bir bitkidir. 120 cm büyüyebilir. Gövde tüysüz ve diktir. Alt yapraklar tabanda rozet oluşturur, bunlar mızraksı kaşıksı, nadiren mızraksı ya da ters mızraksıdır. Gövde yaprakları çok sayıda, genellikle yumurtamsı, tepede küt, nadiren dikdörtgensi yumurtamsı ya da dikdörtgensi, sarılıcıdır. Üst gövde yaprakları birleşik bırahtedir. Çanak 16 ila 20 mm uzunluğunda, tüysüzdür. Taç yapraklar parlak pembe renklidir. Kapsül dikdörtgensidir. Güneşli bölgeleri ve kumlu toprakları tercih eder.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar ile Kafkasya arasındaki bölgede yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Yol kenarı, yamaç ve orman açıklıklarında görülen bitki umumiyetle mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde kanlıbasıra otu, sık çiçekli yapışkanotu ve sık çiçekli nakıl adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adının kökenini bulamadık. Cinsi literatüre alan Michel Adanson, anlamsız cins isimleri üretmesi ile bilinir. Tür adı Latince kompakt anlamına gelir ve açık bir şekilde çiçek kurulunun yapısına işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version