Bitkiler › Karanfil takımı › Karanfilgiller › Nakıl › Kanlı basıra
Bazı kaynaklarda Silene compacta adı ile geçmektedir. İki yıllık ya da kısa ömürlü çok yıllık bir bitkidir. 120 cm büyüyebilir. Gövde tüysüz ve diktir. Alt yapraklar tabanda rozet oluşturur, bunlar mızraksı kaşıksı, nadiren mızraksı ya da ters mızraksıdır. Gövde yaprakları çok sayıda, genellikle yumurtamsı, tepede küt, nadiren dikdörtgensi yumurtamsı ya da dikdörtgensi, sarılıcıdır. Üst gövde yaprakları birleşik bırahtedir. Çanak 16 ila 20 mm uzunluğunda, tüysüzdür. Taç yapraklar parlak pembe renklidir. Kapsül dikdörtgensidir. Popüler bir süs bitkisidir. Güneşli bölgeleri ve kumlu toprakları tercih eder.
Bitki doğal olarak Balkanlar ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler]
Yol kenarı, yamaç ve orman açıklıklarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Dilimizde Kanlıbasıra otu, Sık çiçekli yapışkanotu ve Sık çiçekli nakıl adları ile bilinmektedir.
Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adının kökenini bulamadık. Cinsi literatüre alan Michel Adanson, anlamsız cins isimleri üretmesi ile bilinir. Türkçe yaygın adı olan nakıl kelimesi Anadolu’da dal üzerine dizilmiş kiraz meyveleri için kullanılır. Bazı Silene türlerinin çiçekleri bu alegoriye izin verir biçimdedir. Aynı kelime Arapçada hurma ağacı anlamını verir. yveleri için kullanılır. Bazı Silene türlerinin çiçekleri bu alegoriye izin verir biçimdedir. Aynı kelime Arapçada hurma ağacı anlamını verir. Tür adı Latince kompakt anlamına gelir. Çiçek kurulunun yapısına işaret eder.










Doğan, Hüseyin (2022). Atocion compactum (Kanlı basıra) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/atocion-compactum/ Erişim tarihi: 7 February 2023
Çok teşekküerler bu siteyi hazırladığınız için.