Atocion armeria (Horozpipiği)

derleyen:

Özet

Atocion armeria (Horozpipiği) genelde orman sınırındaki yamaçlarda görülen ve yaz aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Caryophyllaceae

Karanfilgiller

Atocion

Kanlıbasıra

Tanımı

Atocion armeria (Horozpipiği) halihazırda bazı kaynaklarda Silene armeria adı ile geçmektedir. Tek ya da iki yıllık çıplak bir bitkidir. Gövde dik ve 10 ila 40 cm uzunluğundadır. Taban yaprakları kaşıksıdır ve kısa süre içinde kururlar. Gövde yaprakları yumurtamsı sarılıcı, sivri uçlu ve en üsttekiler çiçek kurulunu sarılıcı değildir. Çiçek kurulu sıkışıktır. Çanak 12 ila 16 mm uzunluğunda ve belirsiz biçimde damarlıdır. Taç yapraklar pembe renkli ve taç yaprak ayası hafifçe girintilidir. Antrofor 7 ila 8 mm uzunluğundadır. Kapsül dikdörtgensi silindirik ve antropor ile aynı uzunlukta ya da ondan hafifçe daha uzundur.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [HaritaSinonimler] Yol kenarı, yamaç ve orman açıklıklarında görülen bitki umumiyetle temmuz ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 400 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Başiskele ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde horozpipiği adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adının kökenini bulamadık. Cinsi literatüre alan Michel Adanson, anlamsız cins isimleri üretmesi ile bilinir. Tür adı Latince Armeria anlamına gelir ve açık bir şekilde türün Armeria (Çimgüzeli) cinsi ile benzerliğine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Armerius flos quartus”tur.

Fotoğrafları