Site icon Kocaeli Bitkileri

Astrantia (Yıldızca)

Özet

Astrantia (Yıldızca), aromatik yapraklara ve dekoratif çiçeklere sahip olmaları nedeniyle süs bitkisi değeri olan bitkilerden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Apiales

Maydanoz takımı

Apiaceae

Maydanozgiller

Tanımı

Astrantia (Yıldızca) dik, çıplak ve çok yıllık bitkilerden oluşan bir cinstir. Kısa kazıkkök lifli yakalar tarafından çevrilmiştir. Yapraklar üçlü ya da elsi biçimde bölünmüş, alttakiler uzun saplı ve üsttekiler sapsızdır. Çiçek durumu basit şemsiye biçimindedir. Şemsiye tek ve terminal ya da birkaç şemsiyenin bir araya geldiği birleşik şemsiye halindedir. Terminal gövdede bırahte görülmez ancak yan şemsiye gövdelerinde 2 ila 3 adet bırahte mevcuttur. İkincil bırahteler belirgin ve genellikle renklidir. Çanak yapraklar belirgindir. Çiçekler pembemsi ya da beyaz renklidir. Dıştaki çiçekler erkek, içteki çiçekler ise erseliktir. Erkek çiçekler uzun saplı iken erselik çiçekler kısa saplıdır. Çanak dişleri belirgindir ve genellikle taç yapraklardan daha uzundur. Ercikler taç yaprakların iki katı uzunluğundadır. Meyve gagasız ve dikdörtgensi-silindiriktir. Merikarp sırttan hafifç sıkıştırılmıştır.

Cins Avrupa ve Kafkasya’ya özgüdür. Bazı türleri süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Yine bazı türlerin gövde ve rizomları mide rahatsızlıklarında kullanılmıştır. Yapraklar demlenerek iştah açıcı olarak kullanılmaktadır. İdeal yetiştirme koşulları nemli toprak ve gölgeli bir alandır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Latince yıldız anlamına gelir. Bıraktelerin yıldız biçiminde olmasına işaret eder. Türkçe yaygın adı olan yıldızca, cinsin bilimsel adının tercüme edilmesi ile oluşturulmuş gözükmektedir.

Kocaeli’ndeki türler

Exit mobile version