Astrantia maxima subsp. haradjianii (Dağ yıldızcası)

Tanımı

50 ila 90 cm büyüyebilir. Gövde içi boş, basit ya da dallıdır. 100 kadar çiçek görülebilir. Taban yaprakları 10 ila 20 cm uzunluğunda, uzun saplı ve dişli 3 ila 7 arası bölüm ya da loba ayrılır. Gövde yaprakları 2 adet, sapsız, sarılıcı ve mızraksıdır. Çiçek kurulu şemsiye biçiminde ve 2 ila 3 cm çapındadır. Çok sayıda çiçek bırahtesi sipsivri uçlu ve pembe renklidir. Merkezdeki çiçekler erselik iken uçtakiler erkektir. Meyve dikdörtgensi silindiriktir. Taban yaprakları 3 ila 5 parçalı; ikincil bırahteler 1 ila 1,8 cm uzunluğunda, 0,3 ila 0,8 cm genişliğinde ve beyaz ve yeşil renkli; yanal şemsiyeler 3 ila 5 adettir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Ormanlık alanlar ve nemli çayırlarda görülür. Başiskele ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar. 1300 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde dağ yıldızcası adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince yıldız anlamına gelir. Bıraktelerin yıldız biçiminde olmasına işaret eder. Türkçe yaygın adı olan yıldızca, cinsin bilimsel adının tercüme edilmesi ile oluşturulmuş gözükmektedir. Tür adı Latince en büyük anlamına gelir. Türün tanımlandığı tarih itibariyle cinsinin en büyük üyesi olmasına işaret eder. Bu durumda Astrantia minor ve Astrantia major türleri kastedilmektedir. Alttür adı ise türü ilk defa toplayan Manoug Haradjian onuruna adlandırılmıştır. Manoug Haradjian hakkında tek bildiğimiz, 20. yüzyılın başlarında Anadolu’da bitki seferine çıktığıdır.