Site icon Kocaeli Bitkileri

Astragalus hamosus (Koçboynuzu)

Astragalus hamosus

Astragalus hamosus: 01/05/2023; Bayındırlık; 108 m.; çayır. © Hüseyin Doğan

Tanımı

50 cm büyüyebilir. Gövde dik, yatık ya da yükselen biçimde olabilir. Gövdede iki çatallı kıllar görülür. Yapraklar 3 ila 10 cm uzunluğunda, yaprakçıklar 6 ila 18 mm uzunluğunda, dikdörtgensi ila ters yumurtamsı, az girintili, üst bölümleri tüysüz, alt bölümü iki çatallı kıllı, 7 ila 14 çift halinde, kulakçık 5 ila 7 mm uzunluğunda, üçgensi yumurtamsı, beyaz tüylüdür. Çiçekler 5 ila 10 çiçekli yoğun küme halindedir. Bırahteler 3 ila 4 mm uzunluğunda, şeritsi, siyah ve beyaz tüylüdür. Çanak 6 ila 8 mm uzunluğunda, tüpsü çan biçiminde, siyah ve beyaz iki çatallı tüylüdür. Taç beyaz ya da soluk sarı renkli, 8 ila 10 mm uzunluğundadır. Meyve 30 ila 60 mm uzunluğunda, 2,5 ila 3 mm genişliğinde, şeritsi, orak biçiminde, pürüzsüz, olgunlaştığında tüylü ya da küçük tüylüdür. Tohumlar temmuz ve eylül aylarında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tarlalar, yol kenarı ve orman açıklıklarında görülür. Gebze ve İzmit ilçelerinde gözlemlenmiştir. Mart ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde koç boynuzu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca aşık kemiği anlamına gelir. Cinsin omurga benzeri düğümlü köklerine atıftır. Tür adı Latince kanca gibi anlamına gelir. Türün meyve yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “leguminibus subulatis recurvatis glabris” olarak belirtilmiştir.

Gıda

Genç meyveleri tüketilebilir. Bunlar kısa süre sonra sert ve lifli hale gelir. Genç meyveleri salatalara eklenir.

Tıp

Bitki yatıştırıcı, yumuşatıcı, süt arttırıcı ve müshildir. Mukoza zarının, sinirsel etkilerin ve nezle tahrişinin tedavisinde yararlıdır.

Fotoğrafları

Exit mobile version