Site icon Kocaeli Bitkileri

Asplenium onopteris (Kalkan eğreltisi)

Asplenium onopteris

Asplenium onopteris: 04/11/2022; Paşasuyu; 140 m.; ormanlık. © Hüseyin Doğan

Tanımı

Asplenium adiantum-nigrum (kara saçakotu) ile çok yakındır. Yaprakçıkların uzunluklarına göre dar olması, fırontların üçgensi değil, şeritsi mızraksı olması ve genellikle iki teleksi olması ile ondan ayırt edilebilir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Kayalık, duvarlar ve dere kenarlarında görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Sporlar nisan ve haziran ayları arasında olgunlaşır. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kalkan eğreltisi adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca dalak otu anlamına gelir. Cinse bağlı bazı türlerin yaprakları dalağa benzer ve bu nedenle dalakla ilgili sorunlara iyi geleceğine inanılırdı. Tür adı Antik Yunanca eşek Pteris anlamına gelir. Pteris (uzuneğrelti) başka bir eğreltiotu cinsidir ve benzerliğe işaret eder ancak eşek bağlantısının nedenini bulamadık. Eşek ile ilgili epitetler genellikle bu hayvanların tepki verdikleri bitkilere konulur.

Tarihi

Yaşlı meşelerin yosunlu kütüklerinde yetişir. Kökü keskin ve hafifçe tatlıdır. Kökleri öğütülerek uygulanırsa tüy dökücüdür. Ancak ilk uygulamadan sonra cilt nemlendirilmeli ve tekrar sürülmelidir. DI 4-187.

Tıp

Sindirim sistemine faydalıdır. Lif oranı yüksek, idrar söktürücü ve kabızlık gidericidir. Frengi tedavisinde köklerinden faydalanılır. Tohumları spazm çözücü ve uyarıcıdır. Güçlü bir yatıştırıcıdır. Tohumları demlenerek terletici olarak kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version