Site icon Kocaeli Bitkileri

Cynanchica pestalozzae (Has belumotu)

Cynanchica pestalozzae

Cynanchica pestalozzae: 05/06/2020; Serindere Kanyonu; 450 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Asperula pestalozzae adı ile geçmektedir. Yığınsı ve çalımsı bir bitkidir. Gövdeler yatık, yükselici ya da diktir. Çiçekli gövdeler 13 ila 60 cm uzunluğunda, dört köşeli, çıplak ila hafifçe kısa havlı ya da alt bölümlerde pürüzlü kıllıdır. Yapraklar 4 ila 25 mm uzunluğunda, 0,3 ila 0,75 mm genişliğinde, şeritsi ila ipliksi, sivri uçludur. Çiçekler başçık benzeri salkım ya da nadiren 1 ila 2 halka halindedir. Bırahte 2 ila 4 mm uzunluğunda, mızraksı ila yumurtamsı, küçük dişli ya da düz ve çıplaktır. Taç soluk pembe renkli, 2 ila 3 mm uzunluğunda, hunimsidir.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Kayalık yamaçlar ve steplerde görülür. Başiskele ilçesinde gözlemlenmiştir. Haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açar. 400 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde has belumotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca boğaz iltihabı anlamına gelir. Cinsin Antikçağ’da ilgili şikâyetin tedavisinde kullanılmasına işaret eder. Tür, taksonu ilk defa toplayan İtalyan bitki koleksiyoneri Fortunato Pestalozza’ya adanmıştır.

Fotoğrafları

Exit mobile version