Site icon Kocaeli Bitkileri

Cynanchica lilaciflora subsp. phrygia (Sarmaş belum)

Cynanchica lilaciflora subsp. phrygia

Cynanchica lilaciflora subsp. phrygia: 05/06/2021; Hereke Yaylası; 320 m.; yayla. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Asperula lilaciflora subsp. phrygia adı ile geçmektedir. 15 ila 35 cm büyüyebilir. Gövde yükselici ya da dik, alt bölümü neredeyse silindiriktir. Taban yaprakları 2 ila 7 mm uzunluğunda ve 0,6 ila 1 mm genişliğinde, dikdörtgensi ila ters mızraksı; üst yapraklar 10 ila 20 mm uzunluğunda ve 0,3 ila 0,75 mm genişliğinde, şeritsi bizsidir. Çiçek kurulu basit ya da dallıdır. Bırahte 1,5 ila 6 mm uzunluğunda, mızraksı ila genişçe yumurtamsıdır. Taç soluk pembe ila pembe renkli, 3 ila 8 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Orman açıklıkları ve kayalık yamaçlarda görülür. Körfez ilçesinde gözlemlenmiştir. Haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açar. 400 ila 1400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde sarmaş belum adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca boğaz iltihabı anlamına gelir. Cinsin Antikçağ’da ilgili şikâyetin tedavisinde kullanılmasına işaret eder. Tür adı Latince leylak çiçekli anlamına gelir. Türün taç rengine işaret eder. Alttür adı ise Latince Frigya anlamına gelir. Anadolu’da klasik antikite dönemi bir krallık ve adı ile anılan bölgedir ve türün tip yerine işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version