Özet
Asparagus aphyllus subsp. orientalis (İzmiye) yaz aylarında çiçek açan ve ilimizde nadiren görülen bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Asparagus aphyllus subsp. orientalis (İzmiye) 1 metre büyüyebilen, sert, sürünücü ya da sarılıcı bir bitkidir. Rizomlu olup kökleri yumruludur. Yapraklar (aslında modifiye olmuş gövde olan cladode) demet başına 1 ila 5 arası sayıda, 3 ila 7 mm uzunluğunda ve 0,5 mm genişliğinde, kalınca dikensidir. Çiçekler genellikle demet başına bir adettir. Erkek çiçekler 3 ila 4,5 mm uzunluğunda ve kremsi beyaz renklidir. Meyveler siyah renkli, 8 mm uzunluğundadır ve 1 ila 3 arası tohum barındırır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak doğu Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Yamaçlar, çalılık ve deniz kenarında görülen bitki umumiyetle haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 500 metreye kadar olan rakımlarda Körfez ve Kandıra ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adı
Dilimizde izmiye adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca filiz ya da sürgün anlamına gelir. Bitkilerin taze sürgünleri tüketilebilir, özellikle Asparagus officinalis (kuşkonmaz) meşhur bir mutfak bitkisidir. Tür adı Latince yapraksız anlamına gelir. Türün gövdesinde yaprak yerine yapraksı gövdeler (cladode) bulunur. Alttür adı Latince doğulu anlamına gelir. Alttürün, tür içinde doğu Akdeniz’de yayılmasına işaret eder.
Gıda
Genç sürgünler çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.
Bir yanıt yazın