Bitkiler › Kuşkonmaz takımı › Kuşkonmazgiller › Kuşkonmaz › Tilkişen
Yenilebilir bitki, Akdeniz elementi, Asgari endişe (LC).
30 cm ila 1,5 metre büyüyebilir. Herdem yeşildir. Gövde çok dallıdır. Yapraklar, aslında “cladode” adı verilen modifiye olmuş yapraksı gövdelerdir. Bunlar iğne benzeridir ve 5 ila 10 arası sayılarda demet halindedir. Çiçekler çan biçiminde, demetlerde tek ya da küçük kümeler halinde, 4,5 ila 5,5 mm uzunluğunda ve yeşil beyaz ila sarı renklidir. Meyve siyah renkli ve 5 ila 6 mm uzunluğundadır. Meyve başına 1 ila 2 arası sayıda tohum bulunur. Temmuz, ağustos ve eylül aylarında çiçek açar.
Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Ormanlık alanlar, çalılık ve yol kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Dilimizde Tilkişen, Acı ot, Dikenli acı ot, Kırgın otu, Yabani kuşkonmaz ve Kuşkonmaz adları ile bilinmektedir.
Ağustos ve eylül ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca filiz ya da sürgün anlamına gelir. Bitkilerin taze sürgünleri tüketilebilir, özellikle Asparagus officinalis (kuşkonmaz) meşhur bir mutfak bitkisidir. Tür adı Latince sivri yapraklı anlamına gelir. Türün yapraksı gövdeleri (cladode) hayli sivridir ve dokunulduğunda acıtıcıdır. İkili adlandırma öncesi adı “Asparagus foliis acutis”tir.
Genç sürgünler pişirilerek tüketilebilir.
Mutfak








Doğan, Hüseyin (2022). Asparagus acutifolius (Tilkişen) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/asparagus-acutifolius/ Erişim tarihi: 21 March 2023