Bitkiler › Lohusaotu takımı › Lohusaotugiller › Afşarotu › Afşar otu
Tıbbi bitki, Boya bitkisi, Avrupa-Sibirya elementi.
Yarım metre kadar büyüyebilir. Donuk mor çiçekleri yaprak koltuklarında ve yere paraleldir. Gövde 10 ila 15 cm uzunluğundadır. Yapraklar saplı, böbrek şekilli ve 10 cm genişliğindedir. Özellikle kalkerli topraklarda ve ormanlık alanlarda görülür. Yaprakların üst yüzeyi parlaktır ve biber benzeri kokuya ve tada sahiptir. 12 ercik görülür. Çiçekler erseliktir. -15 dereceye kadar dayanır. Tohumlar geç kış günlerde ekilebilir. 18 derecede 1 ila 4 hafta arasında çimlenirler. Hayli değerli ve popüler bir süs bitkisidir. 10 ila 15 bitkide oluşan gruplar halinde dikilmesi önerilir. Her bir bitki arasında 25 cm. açıklık olmalıdır.
Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita|Herbaryum]
Nemli gölgeli alanlar, köknar ila kayın ormanları ve dere kenarlarında görülür. Başiskele ve Kartepe ilçelerinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Afşar otu, Avşar otu, Çetük otu, Çobandüdüğü ve Meyhaneci otu (Ağızdaki içki kokusunu gidermek için çiğnenir) adlarıı ile bilinmektedir.
Mart ve nisan ayları arasında çiçek açar.
400 ila 800 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Latince sunak anlamına gelir. Bitkinin orijinal adı Yunanca baccara’dır ancak bitki adı Latince’ye bir karışıklık sonucu asarum olarak çevrilmiştir. Tür adı Latince Avrupa anlamına gelir. Bitkinin Avrupa’nın büyük bölümünde yayılış göstermesi ve bu kıtaya özgü olmasına işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Europae nemoribus” olarak belirtilmiştir.
Plinius: Pontus, Frigya ve İlirya bölgelerinde görülür, tohumları üzüm tohumuna benzer ve tadı üzümden elde edilen şarabın tadına benzer. Cinsin bilimsel adı konulurken Pliny’nin metnindeki ‘asarum’ kelimesi aynen korunmuştur.
Kök ve yapraklar; terlemeyi arttırıcı, kusturucu, aksırtıcı uyarıcı, tonik ve katartik olarak kullanılmıştır. Beyin, göz, boğaz ve ağız tedavisinde kullanılır. Enfiye olarak kullanıldığında bol miktarda mukus akışı üretir.
Yüksek dozu zehirlidir ancak kurutularak zehir nötralize edilebilir.
Kökleri koku vermek için Bursa’da çeyiz sandığına konulur. Bitkiden yeşil boya elde edilir.








Görüşünüzü Yazın