Site icon Kocaeli Bitkileri

Arum (Yılanyastığı)

Özet

Arum (Yılanyastığı), çok yıllık yumrulu bitkilerden oluşan bir cins olup yaprakları yutulduğunda genellikle ağızda rahatsızlığa neden olur.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Alismatales

Kurbağakaşığı takımı

Araceae

Yılanyastığıgiller

Tanımı

Arum (Yılanyastığı), rizomlu ya da yumrulu çok yıllık ve 20 ila 60 cm arasında boylanabilen bitkilerden oluşan bir cinstir. Yapraklar saplı ve olgunlaştıklarında tebersi ya da oksu olup 10 ila 55 cm uzunluğundadır. Sıpata meyveler oluşmadan önce çoğunlukla solar. Çiçek durumu bir koçanda dizilidir ve koçan 10 ila 40 cm uzunluğundaki belirgin biçimde beyaz, sarı, kahverengi ya da mor renklerde olan sıpata tarafından çevrilidir. Meyveler küme halinde olup parlak turuncu ya da kırmızı renklidir. Tohumlar elipsoit ila ters yumurtamsıdır. Cinse bağlı çoğu tür zehirlidir ve yapraklarından kalsiyum oksalat barındırır. Cins Avrasya ve kuzey Afrika’ya özgüdür.

Cinsin ilginç bir tozlaşma stratejisi vardır: Çiçekler açıldıktan sonra bitkiler, hayli kötü olan bir koku yayarlar. Bu kötü koku, kötü kokulu atıkları arayan (dışkı gibi) çeşitli böcekleri bitkiye davet eder. Erkek çiçeklerin üzerinde bir tüy halkası vardır. Buraya konan böcekler tüyler tarafından hapsedilir’ ardından erkek çiçekler polenleri serbest bırakır ve dişi çiçekler tozlaştıktan sonra böcek serbest bırakılır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adının kökeni belli değildir. Antik Yunanca nar bülbülü anlamına gelen aros (ἄρον) kelimesinden türetilmiş olabilir. Bitki yüzeysel olarak kuş yuvasını andırmaktadır. Bunu doğrular biçimde, cinse bağlı bazı türler İngilizce’de cuckoo pint olarak bilinir.

Kocaeli’ndeki türler

Arum italicum

Yılanekmeği

Arum maculatum

Yılanyastığı

Exit mobile version