Tanımı
Sıkapa 12 ila 20 cm uzunluğundadır ve yaprak sapından daha kısadır. Yumru yataydır. Yaprak sapı 26 ila 40 cm uzunluğundadır. Sıpata 20 ila 40 cm uzunluğunda ve 4,5 ila 12 cm genişliğinde ve açık yeşilimsi sarı ila saydam beyaz renklidir. Koçan 6 ila 13 cm uzunluğundadır. Tırnak sarı renklidir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir ancak süs bitkisi olarak değerli olması nedeniyle birçok bölgeye yayılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Tahrip edilmiş araziler, dere kenarları ve çalılıklarda görülür. İzmit ve Kartepe ilçelerinde gözlemlenmiştir. Nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adı
Dilimizde yılanbıçağı, yılanyastığı, yılanekmeği, acı soğan, buzağı otu, danaayağı, domuz lahanası, domuz marulu, domuz pancarı, filkulağı, gavur pancarı, ilandili, kari, livik, nevik, nivik, sarmalık, yaldıran, yılanboncuğu, yılan cücüğü, yılandili, yılan pancarı, arko lahanası, trabzon yılanyastığı, çiçekotu, yılanotu, yılanzehiri, zehirotu, yılansoğanı ve tirşik adları ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adının kökeni belli değildir. Antik Yunanca nar bülbülü anlamına gelen aros (ἄρον) kelimesinden türetilmiş olabilir. Bitki yüzeysel olarak kuş yuvasını andırmaktadır. Bunu doğrular biçimde, cinse bağlı bazı türler İngilizce’de cuckoo pint olarak bilinir. Tür adı Latince İtalya anlamına gelir. Epitetin aksine sadece İtalya’da değil, Akdeniz’e kıyısı olan birçok ülkede görülür.
Gıda
Kalsiyum oksilat kristalleri içerir. Yenildiği takdirde ağızda ve dilde rahatsızlık uyandırır ancak kurutulunca ya da pişirilince bu etkisini kaybeder. Yumrusu kurutulduktan sonra pişirilerek tüketilir.
Tıp
Meyve ve yumrusu; öksürük, ülser, kadın hastalıkları, egzama, kanser, hemoroid tedavisinde kullanılır.
Dikkat
Meyveleri çocuklar için ölümcül olabilir.
Fotoğrafları





Görüşünüzü Yazın