Aristolochia pallida (Loğusa otu)

derleyen:

Tanımı

10 ila 25 cm büyüyebilir. Kök küreseldir. Gövde basit ya da dallıdır. Yapraklar yüreksi yumurtamsı ila yüreksi yuvarlak, 2,5 ila 4 cm uzunluğunda ve 2 ila 4 cm genişliğinde, tepede küt, çıplak ya da kısa havlıdır. Yaprak sapı  ila 10 mm uzunluğundadır. Çiçek kurulu sapı 1 ila 3 mm uzunluğundadır. Çiçekler 2,5 ila 4 cm uzunluğunda, yeşilimsi sarı renklidir. Kapsül dikdörtgensi küreseldir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Taşlık alanlar ve ormanlarda görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 400 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Körfez, Kartepe ve İzmit ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde sarıcaotu, kara asma, loğusaotu ve zeravend adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca hamilelik için en iyisi anlamına gelir. Tam anlamıyla ise en iyi doğum. Bitkilerin doğumu kolaylaştırdığına ve doğum sonrası enfeksiyonlara iyi geldiğine dair inanışa işaret eder. Bitkinin çiçekleri rahime benzer, işaret doktrini uyarınca bitkinin benzediği organa iyi geleceği düşünülür ve ve doğumdan sonra plasentanın atılması için bu bitkiler kullanılırdı. Günümüzde ise bu görüşün bir karşılığı yoktur, bilakis bitkiler ölümcül zehirler içerir. Tür adı Latince soluk anlamına gelir. Çiçeklerin rengine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Aristolochia rotunda, flore ex albo purpurascente”dir.

Fotoğrafları